ENRUFacebook
O ROŚLINACH KONKURS ROŚLIN - NOWOŚCI 2017 Echinacea 'Delicious Candy' PBR
gallery

Echinacea 'Delicious Candy' PBR
jeżówka 'Delicious Candy' PBR

Bylina o wyprostowanym pokroju i pełnych, ciemnoróżowych kwiatach w modnym odcieniu fuksji. Dorasta do 60 cm wysokości. Pędy i liście są ciemnozielone, pokryte krótkimi, szorstkimi w dotyku włoskami. Kwiaty są zebrane w koszyczkach osadzonych pojedynczo na szczytach sztywnych łodyg. Intensywnie wybarwione, amarantowe i kwiaty języczkowate tworzą pojedynczy okółek na brzegu kwiatostanu, kwiaty rurkowate są krótkie, pełne, ułożone na wypukłym dnie koszyczka tworząc regularną główkę przypominającą pompon. Roślina zakwita na początku lipca, nieco wcześniej od innych odmian jeżówek, w czasie kwitnienia wabi motyle oraz inne owady poszukujące nektaru. Bylina o niewielkich wymaganiach, tolerancyjna w stosunku do gleby, odporna na mróz (strefa 4), polecana do sadzenia na stanowiskach słonecznych, na rabatach bylinowych w ogrodach przydomowych, zieleni miejskiej i osiedlowej. Nadaje się na kwiat cięty.

Hodowca: Marco van Noort, Holandia. Wprowadzenie na rynek: Marco van Noort Breeding, 2016 r.

Zgłaszający: Gospodarstwo Specjalistyczne PANEK, PL-05-800 Pruszków, ul. Dąbrowskiej 12, Polska

 


Lista roślin zakwalifikowanych do Konkurs Roślin Nowości 2017:

Astilbe Color Flash 'Beauty of Ernst'

Buddleja 'Pink Micro Chip'

Chaenomeles speciosa ‘Orange Storm’ PBR

Chamaecyparis lawsoniana ‘Karaca’

Chamaecyparis pisifera ‘Blue Planet’ PBR

Clematis ‘Kaśka’

Clematis ‘Taiga’ PBR

Cornus Venus ® ‘KN30 8’ PBR

Deutzia Yuki Cherry Blossom 'NCDX2' PBR  

Diervilla ×splendens Diva 'El Madrigal' PBR

Echinacea 'Delicious Candy' PBR

Epimedium grandiflorum ‘Purple Pixie’ PBR

Fragaria ×ananassa Delizz ‘Liza’ PBR

Miscanthus ×giganteus 'Meidl'

Pinus parviflora ‘Beran’

Rhododendron XXL ‘Hort02’ PBR

Rosa ‘Snow Pop’ PBR

Spiraea japonica Little Flame ® ‘Minspil04’

Thuja occidentalis Dark Embers 'Lesdasma' PBR

 

 
zamknij
Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.