ENRUFacebook
O ROŚLINACH ZIELONO WKOŁO Rośliny miododajne
gallery

ROŚLINY MIODODAJNE

 

BYĆ PRACOWITYM JAK PSZCZOŁA
 
Pszczoły - niewielkie owady często stawiane za wzór pracowitości i sumienności, to nie tylko dzielni producenci miodu i innych produktów o udowodnionym działaniu prozdrowotnym, ale przede wszystkim zapylacze roślin. Niestety, w ostatnim czasie obserwuje się zwiększone wymieranie pszczół, szczególnie w USA i Europie Zachodniej. Przyczyn wymierania jest wiele: w Europie wśród „winowajców” najczęściej wymienia się pestycydy stosowane w czasie kwitnięcia roślin, rośliny modyfikowane genetycznie oraz zanikanie naturalnych pożytków, zaś w USA nadmierna eksploatacja owadów w uprzemysłowionych pasiekach prowadzi do opuszczania uli przez pszczoły i poszukiwania przez nie innego środowiska do życia. Żeby zapobiec sytuacji, w której zabraknie tych pożytecznych owadów i konieczne będzie zapylanie chemiczne, zalecane jest sadzenie roślin miododajnych, stanowiących dla nich źródło pożywienia.
 
„Kiedy pszczoła zniknie z powierzchni ziemi, to człowiekowi pozostaną już najwyżej cztery lata życia. Nie będzie pszczół, to nie będzie zapylania, nie będzie zapylania, nie będzie roślin, nie będzie roślin, to nie będzie zwierząt.......`` pisał Albert Einstein. Trudno to precyzyjnie obliczyć, ale bez pszczół ludzkości zostanie mniej niż 10 lat.
 
WARTOŚĆ PSZCZELEJ PRACY:
  • Większość gatunków roślin uprawnych, aby dobrze plonować potrzebuje owadów zapylających – dla 48% to pszczoły są najważniejszymi zapylaczami.
  • Aby powstały 82 artykuły spożywcze stanowiące największe zasoby żywności na świecie, w 77% potrzebne jest zapylanie roślin przez pszczoły.
  • 1/3 produktów spożywanych przez człowieka zależy w sposób bezpośredni lub pośredni od zapylenia przez owady
  • Amerykańscy badacze wyceniają wartość zapylania przez pszczoły miodne na 1, 6 – 5, 7 mld dolarów, a brytyjscy badacze oceniają, że roczna praca owadów zapylających rośliny warta jest 430 mln funtów.
  • Pszczoły oczywiście dostarczają miodu, wosku i innych produktów pszczelich, jednak korzyści płynące z zapylania przez nie roślin są 60 do 100-krotnie większe
  • Pszczoły są również wykorzystywane do monitorowania stanu środowiska przyrody – są bardzo czułym wskaźnikiem zanieczyszczenia powietrza.
  • Zasięg lotu pszczół wynosi przy dobrych warunkach atmosferycznych 2-3 km, a czasem nawet 5 km.
  • Zapylanie przez pszczoły roślin przynosi również korzyści ekologiczne:
    • Zapewnia równowagę pomiędzy gatunkami roślin rodzimymi i nowo wprowadzonymi do ekosystemu
    • Kontroluje erozję gruntów
    • Upiększa środowisko życia człowieka, a w dodatku przynosi mu dochody
    • Zapylając rodzime gatunki zapewnia pożywienie dzikim zwierzętom
 
 
ROŚLINY MIODODAJNE:
  • Rośliny miododajne dostarczają owadom pokarmu białkowego (pyłek kwiatowy) i  pokarmu energetycznego (nektar)
  • Zagrożeniem dla pszczół są monokultury, gdyż nie mogą one żywić się tylko jednym gatunkiem roślin np. rzepakiem, tym bardziej, że jego czas kwitnienia jest bardzo ograniczony. Powinniśmy sadzić różne rośliny miododajne zapewniające możliwość zbierania nektaru przez cały okres letni.
  • Wśród roślin miododajnych możemy wyróżnić: kwiaty jednorodne, byliny wieloletnie, krzewy oraz drzewa.
  • Okres kwitnienia rozpoczyna sie w  trzeciej dekadzie marca i trwa do końca września.
  • Pszczoły rozpoczynają zbieranie pyłku i nektaru w dni słoneczne, kiedy temperatura powietrza przekracza 12 °C.
  • Pierwszym cennym pożytkiem pojawiającym się w marcu jest śnieguliczka przebiśnieg, a każdego miesiąca pojawiają się nowe pożytki nektaru i pyłku.
  • Wartość użytkowa roślin miododajnych jest spotęgowana, jeśli człowiek czerpie z nich dodatkowe korzyści.Dotyczy to drzew owocowych i uprawnych np.: jabłoni, wiśni, koniczyny białej, rzepaku czy gryki. Ale bywają i takie, których wartośćużytkowa polega tylko na ich dużej wydajności miodowej,np. facelia (300-400 kg/ha).
 
Drzewa:
  • głóg dwuszyjkowy  (Crataegus laevigata), głóg jednoszyjkowy (Crataegus monogyna)
  • czeremcha zwyczajna (Prunus padus)
  • kasztanowiec zwyczajny (Aesculus hippocastanum)
  • klon (Acer)
  • lipa drobnolistna (Tilia cordata), lipa szerokolistna (Tilia platyphyllos)
  • robinia akacjowa (Robinia pseudoacacia)
  • śliwa (Prunus)
  • wierzba (Salix)
 
Krzewy:
  • berberys (Berberis)
  • kruszyna pospolita (Rhamnus frangula)
  • ligustr pospolity (Ligustrum vulgare)
  • malina właściwa (Rubus idaeus)
  • róża (Rosa)
 
Rośliny zielne:
  • brodawnik jesienny (Leontodon autumnalis)
  • chaber bławatek (Centaurea cyanus), chaber driakiewnik (Centaurea scabiosa), chaber górski (Centaurea montana), chaber łąkowy (Centaurea jacea), chaber nadreński (Centaurea rhenana)
  • dąbrówka rozłogowa (Ajuga reptans)
  • dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum)              
  • facelia błękitna (Phacelia tanacetifolia)
  • gajowiec żółty (Galeobdolon luteum, Lamium galeobdolon)
  • gorczyca biała (Sinapis alba), gorczyca czarna (Sinapis nigra)
  • gryka zwyczajna (Fagopyrum esculentum)        
  • jasnota biała (Lamium album), jasnota purpurowa (Lamium purpureum)
  • kocimiętka właściwa (Nepeta cataria
  • komonica (Lotus corniculatus)
  • koniczyna (Trifolium)
  • lnica pospolita (Linaria vulgaris)
  • lucerna (Medicago)
  • łubin żółty  (Lupinus luteus)      
  • macierzanka piaskowa (Thymus serpyllum), macierzanka zwyczajna (Thymus pulegioides)
  • melisa lekarska (Melissa officinalis)
  • miodunka (Pulsatilla vulgaris
  • mniszek (Taraxacum officinale)             
  • nawłoć kanadyjska (Solidago canadensis), nawłoć pospolita (Solidago virgaurea), nawłoć późna (Solidago gigantea)          
  • nostrzyk biały (Melilotus albus), nostrzyk żółty (Melilotus officinalis)   
  • ogórecznik lekarski (Borago officinalis)               
  • orlik (Aquilegia)
  • oset zwisły (Carduus nutans)  
  • pierwiosnek (Primula)
  • przegorzan kulisty (Echinops sphaerocephalus)              
  • pysznogłówka purpurowa (Monarda purpurea)
  • rezeda żółta (Reseda lutea), rezeda żółtawa (Reseda luteola
  • rzepak (Brassica napus)             
  • szałwia lekarska (Salvia officinalis)        
  • ślaz zaniedbany (Malva naglecta)
  • tojad (Aconitum)           
  • żywokost lekarski (Symphytum officinale)
 
Pnącza:
  • wiciokrzew (Lonicera)
                                              

ŹRÓDŁA:
 
www.sadownictwo.com.pl
www.pszczoly.rolnicy.com
pszczelarstwo.hazuka.pl
wyborcza.pl„Ile warta jest brytyjska pszczoła” Jacek Pawlicki
 
 

 

ROŚLINY MIODODAJNE - GALERIA ZDJĘĆ

 
zamknij
Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.